Marjat piristävät keskitalvea. Olen joskus tehnyt mustikoista (voi käyttää muitakin marjoja) piirakoita. Osa pohjista on nopeatekoisia, toisiin aikaa hupenee enemmän.Mustikkapiirakka I
Pohja:
100 g margariinia
0,5 tl suolaa
3 dl vehnäjauhoja
3 rkl vettä
Täyte:
2,5 dl sokeria
3 rkl maissitärkkelystä
1,75 dl vettä
7,5 dl mustikoita
1 rkl voitaValmista piirakkapohja sekoittamalla 100 g voita, jauhot ja suola murumaiseksi seokseksi ja lisää vettä niin että saat kiinteän taikinan. - Taputtele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille ja paista 200-asteisessa uunissa kullanruskeaksi. Anna pohjan jäähtyä. - Valmista täyte sekoittamalla kattilassa sokeri, maissitärkkelys, 1,75 dl vettä ja 5 dl mustikoita. Lämmitä sekoitellen, kunnes seos muuttuu kiisseliksi. Lisää 1 rkl voita ja loput mustikat. Anna jäähtyä hetki ja kaada sitten piirakkapohjan päälle. Jäähdytä ja tarjoa kermavaahdon kanssa.
Mustikka-mansikkapiirakka II
Pohja:
200g margariinia
2 dl sokeria
2 kananmunaa
5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
3 tl vaniljasokeriaTäyte:
2dl Creme Vanillaa
2-3dl mansikoita
2-3dl mustikoita
ripaus sokeriaVatkaa pehmeä margariini ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmuna edelleen vatkaten. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää ne taikinaan kaapimella sekoittaen. Lisää lopuksi vaniljasokeri. - Ota osa taikinasta ja pyörittele niistä 5-6 pötköä. Levitä loput taikinasta voideltuun vuokaan. Laita pötköt vuokaan ristikoksi. - Jaa Creme Vanilla kahteen kuppiin ja laita toiseen mustikat ja toiseen mansikat. Lisää sokeria maun mukaan. Laita mansikka- ja mustikkatäytettä joka toiseen ruutuun. - Paista 200 asteessa 20-30 minuuttia.
Mustikkapiirakka III
pullamainen taikinaPohja:
100g margariinia tai voita
4 dl vehnäjauhoja
2 munaa
1/2 dl vettä
2 rkl sokeria
1/2 tl suolaa
50 g hiivaa
Täyte:
7 dl mustikoita
1 dl hedelmäsokeria
1 rkl perunajauhoa
Voiteluun: kananmunaaNypi keskenään pohjataikinan rasva ja jauhot. Sekoita keskenään muut aineet tasaiseksi ja lisää jauho-rasvaseokseen. Sekoita taikinaksi. Taikina on löysää. Anna sen kohota hetki. Kohonnutta taikinaa on helppo käsitellä. - Levitä taikinasta kolme neljäsosaa reunalliseen voideltuun paistosvuokaan (25x30 cm). Kohota hetki. Leivo lopputaikina ohuiksi tangoiksi ja anna kohota. - Sekota perunajauho mustikoiden joukkoon ja levitä marjat pohjataikinan päälle tasaiseksi kerrokseksi.. Ripottele hedelmäsokeri päälle. - Nosta tangot ristikoksi marjojen päälle. Voitele munalla ja paista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Tarjoa vaniljakastikkeen kera.
Mustikkapiirakka IV
murotaikinaPohja:
100g voita
1/2 muna
2 1/2 dl sämpyläjauhoja
1/2 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
1/2 rkl vaniljasokeria
0.75 dl sokeriaTäyte:
1/2 l mustikoita
kanelia ja sokeria mustikoiden päälle
Sekoita kaikki ainekset pohjaa varten. Taputtele taikina vuokaan tai uunipellille. Levitä päälle mustikat sekä kanelia ja sokeria. Paista 175 asteisessa uunissa noin 20 min.Mustikkapiirakka V
pullataikina perinteinen5 dl maitoa (tai vettä)
50 g hiivaa
1 muna
2 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
suolaa,
kardemummaa
200 g margariinia
1 kg vehnäjauhojaTäytteeksi: mustikoita, sokeria ja ripaus perunajauhoja
Tee pullataikina ja kohota. Levitä täyte ja tee taikinasta ristikko mustikoiden päälle. Paista 175 asteessa noin 30 minuuttia.
perjantai, 18. tammikuu 2008
Kommentit