1218338.jpg

Marjat piristävät keskitalvea. Olen joskus tehnyt mustikoista (voi käyttää muitakin marjoja) piirakoita. Osa pohjista on nopeatekoisia, toisiin aikaa hupenee enemmän.

Mustikkapiirakka I

Pohja:
100 g margariinia
0,5 tl suolaa
3 dl vehnäjauhoja
3 rkl vettä
 
Täyte:
2,5 dl sokeria
3 rkl maissitärkkelystä
1,75 dl vettä
7,5 dl mustikoita
1 rkl voita

Valmista piirakkapohja sekoittamalla 100 g voita, jauhot ja suola murumaiseksi seokseksi ja lisää vettä niin että saat kiinteän taikinan.  -  Taputtele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille ja paista 200-asteisessa uunissa kullanruskeaksi. Anna pohjan jäähtyä.  -  Valmista täyte sekoittamalla kattilassa sokeri, maissitärkkelys, 1,75 dl vettä ja 5 dl mustikoita. Lämmitä sekoitellen, kunnes seos muuttuu kiisseliksi. Lisää 1 rkl voita ja loput mustikat. Anna jäähtyä hetki ja kaada sitten piirakkapohjan päälle. Jäähdytä ja tarjoa kermavaahdon kanssa.

Mustikka-mansikkapiirakka II        
 
Pohja:
200g margariinia
2 dl sokeria
2 kananmunaa
5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
3 tl vaniljasokeria

Täyte:
2dl Creme Vanillaa
2-3dl mansikoita
2-3dl mustikoita
ripaus sokeria

Vatkaa pehmeä margariini ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmuna edelleen vatkaten. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää ne taikinaan kaapimella sekoittaen. Lisää lopuksi vaniljasokeri.  -  Ota osa taikinasta ja pyörittele niistä 5-6 pötköä. Levitä loput taikinasta voideltuun vuokaan. Laita pötköt vuokaan ristikoksi.  -  Jaa Creme Vanilla kahteen kuppiin ja laita toiseen mustikat ja toiseen mansikat. Lisää sokeria maun mukaan. Laita mansikka- ja mustikkatäytettä joka toiseen ruutuun.  -  Paista 200 asteessa 20-30 minuuttia.

Mustikkapiirakka III              
pullamainen taikina

Pohja:
100g margariinia tai voita
4 dl vehnäjauhoja
2 munaa
1/2 dl vettä
2 rkl sokeria
1/2 tl suolaa
50 g hiivaa
 
Täyte:
7 dl mustikoita
1 dl hedelmäsokeria
1 rkl perunajauhoa
 
Voiteluun: kananmunaa

Nypi keskenään pohjataikinan rasva ja jauhot. Sekoita keskenään muut aineet tasaiseksi ja lisää jauho-rasvaseokseen. Sekoita taikinaksi. Taikina on löysää. Anna sen kohota hetki. Kohonnutta taikinaa on helppo käsitellä.  -  Levitä taikinasta kolme neljäsosaa reunalliseen voideltuun paistosvuokaan (25x30 cm). Kohota hetki. Leivo lopputaikina ohuiksi tangoiksi ja anna kohota.  -  Sekota perunajauho mustikoiden joukkoon ja levitä marjat pohjataikinan päälle tasaiseksi kerrokseksi.. Ripottele hedelmäsokeri päälle.  -  Nosta tangot ristikoksi marjojen päälle. Voitele munalla ja paista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Tarjoa vaniljakastikkeen kera.

Mustikkapiirakka IV                 
murotaikina

Pohja:
100g voita
1/2 muna
2 1/2 dl sämpyläjauhoja
1/2 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
1/2 rkl vaniljasokeria
0.75 dl sokeria

Täyte:
1/2 l mustikoita
kanelia ja sokeria mustikoiden päälle
    
Sekoita kaikki ainekset pohjaa varten. Taputtele taikina vuokaan tai uunipellille. Levitä päälle mustikat sekä kanelia ja sokeria. Paista 175 asteisessa uunissa noin 20 min.

Mustikkapiirakka V        
pullataikina perinteinen

5 dl maitoa (tai vettä)
50 g hiivaa
1 muna
2 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
suolaa,
kardemummaa
200 g margariinia
1 kg vehnäjauhoja

Täytteeksi: mustikoita, sokeria ja ripaus perunajauhoja 

Tee pullataikina ja kohota. Levitä täyte ja tee taikinasta ristikko mustikoiden päälle. Paista 175 asteessa noin 30 minuuttia.