Tuli tuossa mieleen aika jolloin olin vielä yksineläjä, joskus -80 luvun alkupuolella.  Silloin oli mielenkiintoa opetella tekemään jotain itsekin, että auto on 'ajokunnossa'. Innostuin menemään autonhuoltokurssille, joka oli tarkoitettu naisille. Kurssin kesto oli 4 h. Kurssi piti sisällään renkaanvaihtoa, öljyntarkistusta ja oli siellä jotain muutakin asiaa, mitä nyt tuohon tuntimäärään vois mahdua.

Meitä oli viisi naista, jotka innostuneina istuimme autokoulun penkillä ja odottelimme opettajaa tulevaksi. Opettaja saapui ja esittelyn jälkeen kyseli kuinka moni meistä omisti auton. No kaikilla oli jonkinlainen menopeli. Sitten kysymys mitä huoltoja olimme itse tehneet. Toiset olivat tehneet mikä mitäkin, mutta itse olin joskus tarkistanut öljyt ja vaihdellut tulppia.

Sitten menimme auton kimppuun. Jokainen meistä joutui vaihtamaan renkaan. Opettaja kehoitti asettamaan tunkin auton alle. Siinä me koko naislauma kyykimme ja kurkimme auton kyljen alle, mihin kohtaan tunkin voi asettaa. Sitten ensimmäiseen renkaanvaihtoon. Ruuvien irrottaminen teetätti työtä, kun niitä nelisakaraisella metalliristikolla yritti käsivoimin vääntää auki. Olivat kuin hitsattu paikoilleen, eivätkä irronneet millään, opettaja tuli apuun. Lopuksi jokainen oli vaihtanut renkaan.

Öljyntarkistus oli helppoa, kun ensin olimme löytäneet auton öljytikun. Sitten joku meistä halusi tietää tuulettajaremmin vaihtamisesta jos se joskus sattuisi katkeamaan? No siihen tarkoitukseen voisitte käyttää vaikka sukkahousujanne. Mitäs sitten jos auto pysähtyy, eikä lähde käyntiin vaikka kuinka yrittää? Voisitte katsoa, että autossa on bensaa. Mitä jos tuo punainen merkkivalo palaa? Kysymyksiä sateli opettajalle, joka yritti kärsivällisesti vastailla.

Palasimme naureskellen luokkahuoneeseen. Opettaja kehui meidän taitoja ja taisipa antaa jonkin todistuksen tapaisenkin. Loppulauseet opettajalta olivat kaikkein 'hupaisimmat'. 'Paras kun ette tee mitään vaan nostatte auton nokkapellin ylös ja istutte autossa, kyllä joku ohikulkija varmaan pysähtyy, kun nainen siellä istuu.'  Onneksi en joutunut tuota keinoa koskaan käyttämään, että olisin siellä kylmissäni istunut ja odottanut pelastajaa!;)

Liukkaiden kelien takia autonrenkaat on kohta vaihdettava. Kesärenkaat joutavat varastoon ja talvirenkaat on hyvänsään aikana pantava ajokuntoon.

Edit maanantai aamu: Olen lähdössä vaihdattamaan renkaita, huoltoliikkeeseen, itsehän niitä en rupea vaihtamaan! ;)